We maken in ons leven veel verandering mee. We maken keuzes. En er overkomen ons dingen, waar we geen grip op hebben. Vooral als het niet goed gaat, zoeken we hulp. Dat niet goed gaan heeft te maken met behoefte aan controle, want niets is zo akelig als onzekerheid. En vaak heeft het ook te maken met verlies. Juist als ons iets overkomt is sprake van ‘’het moeten verwerken’’.

Zo heeft een weduwe het eerste jaar na het overlijden van haar man zich redelijk staande weten te houden. Het is wennen aan het feit dat ze nu alleen is.  Geregeld kwam naar voren dat ze het moeilijk vond, dat ze geen goed afscheid hebben kunnen nemen. Meneer ging achteruit, maar zijn overlijden was toch onverwacht. Zij voelt zich in de steek gelaten. Deze afronding past niet bij hun zo goede relatie. In de periode van lockdown door Corona komt er steeds meer acceptatie bij deze dame. Deze situatie was voor haar man niet uit te houden geweest.

En dan blijkt ineens haar been gevoelloos. Het lopen met rollator wordt lastig. Ze maakt zich ernstig zorgen: kan ze nog wel zelfstandig boodschappen doen? Zij vindt het wachten op een afspraak bij de specialist heel lang duren. Dat is uithouden en volhouden. Het was al geen gemakkelijk jaar. Zij zit er af en toe ‘’helemaal doorheen’’.

De uitkomst van het onderzoek is dat Ans een lang traject voor de boeg heeft van oefenen, waarvoor ze geregeld naar het ziekenhuis moet. Of haar mobiliteit weer wordt als voorheen is ongewis. Heeft ze nog wel zin om dit aan te gaan? Deze altijd pittige dame beseft ineens dat de jaren nu echt gaan tellen en dat ouderdom komt met gebreken. Een open deur. Maar nu ondervindt ze het echt aan den lijve.

Zo maakt mevrouw in nog geen heel kalenderjaar veel mee op lichamelijk, emotioneel en geestelijk vlak. Telkens moet ze zich verhouden tot nieuwe situaties. Ongewild.
Het enige wat ze in de hand heeft is de manier waarop ze met verandering omgaat.  Hoe ze wat er gebeurt in past in haar levensverhaal.
De geestelijk verzorger kan mevrouw hierbij ondersteunen door haar te bemoedigen en haar bij te staan in het zoeken naar acceptatie. Dat is een proces van zingeving, of zo je wil, zinvinding.

Een geestelijk verzorger kan hierbij ondersteuning bieden. Daar zijn we voor!

Marjolein Rikmenspoel